Om rallylydnad

Genom glädje, kommunikation och samarbete ska hund och förare ta sig igenom en rallylydnadsbana som består av olika skyltar som beskriver var föraren och hunden ska utföra för moment. Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden "kör" en bana enligt "kartläsarens", förarens, anvisningar. Anvisningarna finns på skyltar med ca 3-5 meters avstånd som både visar vägen och vad som ska genomföras.

De 12-20 momenten är ofta delar ur traditionell lydnad. I högre klasser förekommer även andra moment som till exempel att snurra vid sidan. Banorna ser olika ut varje gång och skyltarna kan förekomma i vilken ordning som helst.

I nybörjarklassen är hunden kopplad hela tiden, vilket gör detta till en bra gren att börja tävla i. I högre tävlingsklasser ska hunden vara okopplad genom hela banan samtidigt som det blir sammansatta moment. I stort sett ska alla moment kunna genomföras på båda sidorna om föraren.

I rallylydnadsmomenten finner man många moment från vardagslydnaden, där hunden lär sig gå fint i koppel, följsamhet, fokus, sitt, ligg, stå, stanna kvar, inkallning, apportering mm och därför passar rallylydnadsträning även för de som bara vill ha bättre vardagslydnad på sin hund.

Vill man tävla så består rallylydnaden av 4 klasser med olika svårighetsgrad. Den första heter nybörjarklass och där måste hunden vara kopplad genom hela banan. Man måste klara 3 kvalificerade resultat för att få flytta upp i nästa klass. Andra klassen heter fortsättningsklass, tredje heter avanceradklass och den fjärde och högsta klassen heter mästarklass.


Träna rallylydnad

För att starta med rallylydnad behöver hunden ha lite grundkunskaper, som att på kommando sätta sig, lägga sig och ställa sig. Bakdelskontroll är också en viktig grundkunskap. Den ska även ha god kontakt med sin förare och kunna följa med på förarens vänstra (och sedan även högre) sida. 

Samarbete och visad glädje är två goda resultat av rallylydnad. Ekipaget utvecklas tillsammans, hund och förare lär sig mycket om varandra. Många moment är också användbara i vardagen. I rallylydnad belastas kroppen ganska jämnt tack vare att man växlar sida regelbundet.

Många hundägare som kör rallylydnad upplever glädje. Hundarna gillar samarbetet med sin förare och den belöning det ger. Förarna brukar känna att de får ökad kontakt med sin hund genom rallylydnad.

Föraren behöver lära sig de olika skyltarna för att kunna träna momenten med sin hund. Man fortsätter sedan med korta enkla banor och försvårar efterhand. Och all träning ska upplevas som rolig för både hund och förare. 


Vilka hundar kan träna?

Alla hundar och raser kan träna! Rallylydnad fungerar bra såväl för riktigt stora hundar som för riktigt små. Även äldre hundar passar att tränas, många hundar som är "pensionerade" i andra grenar övergår till rallylydnad när de kommit upp i åren.


Moment i Rallylydnad

Regler och momentbeskrivningar hittar ni på Svenska brukshundklubbens hemsida:

https://www.brukshundklubben.se/tavling-utstallning/rallylydnad/moment-i-rallylydnad/